Chemigate nousi yritysten kärkikastiin EcoVadis-arvioinnissa

Toimitusketjujen vastuullisuutta kansainvälisesti arvioiva EcoVadis on myöntänyt Chemigatelle kultatason tunnustuksen (Sustainability Rating Gold). Chemigaten vastuullistoimet arvioitiin erinomaisiksi, ja se ylsi viiden prosentin parhaimmistoon analysoitujen kemianteollisuuden yritysten joukossa.

EcoVadis arvioi toimittajien vastuullisuutta ympäristöasioiden, työelämän käytäntöjen, eettisten toimintatapojen ja kestävän hankinnan näkökulmista. Riippumaton arviointi valmistui marraskuussa.

Viime vuonna Chemigate jäi arvioinnissa hopeasijalle, mutta tänä vuonna mitali kirkastui kullaksi. Toimitusjohtaja Tom Schauman on sijoitukseen tyytyväinen.

– Vastuullisuus mainitaan uudistetussa strategiassamme, ja on hienoa nähdä, ettei se ole jäänyt ainoastaan korulauseiksi. Tiesimme tekevämme hyvää työtä jo aikaisemmin, mutta nyt toimenpiteiden dokumentointi tuotti hedelmää, hän sanoo.

Chemigatessa käytiin viime vuonna arvokeskusteluita, joiden pohjalta luotiin yhteiset arvot. Arvokeskustelujen yhteenvetotilaisuudessa käytiin läpi myös viimekertaisia EcoVadis-arvioinnin tuloksia sekä suoraan asiakkailta tulleiden vastuullisuuskyselyjen tuloksia.

– Arvokeskusteluista on ollut apua vastuullisuuteen liittyvien eri osa-alueiden ymmärtämisessä ja oman toimintamme, kuten laatujärjestelmämme kehittämisessä, sanoo Chemigaten turvallisuus- ja laatupäällikkö Raija Savolainen.

Ekologisuus ei ole haaste vaan mahdollisuus

Kemianteollisuuden puolella vastuullisuus liittyy vahvasti raaka-ainetuntemukseen. Yrityksen on tunnettava omat prosessinsa ja tiedettävä, millaista jätettä ja päästöjä ne synnyttävät.

– Vastuullinen liiketoiminta tarkoittaa Chemigatelle sitä, että peiliin pystyy katsomaan häpeämättä aina ja joka aamu. Ekologisuus ei ole meille haaste vaan mahdollisuus todistaa, että olemme yksi hyviksistä, Schauman sanoo.

– Omaa toimintaa on tärkeä pystyä tarkastelemaan ulkoa päin. Millaisia vaikutuksia sillä on nyt ja tulevaisuudessa? Arviointia on tehtävä yhteistyökumppaneiden, henkilöstön, ympäristön ja esimerkiksi terveyden näkökulmasta, Savolainen jatkaa.

Myös työntekijöiden sitoutuminen on avainasemassa, kun puhutaan vastuullisesta liiketoiminnasta.

Schauman kehuu Chemigaten henkilökuntaa valveutuneeksi.

– He osaavat vaatia työnantajalta vastuullisuutta.

Miten kultasija säilytetään jatkossa?                                                            

Chemigatessa uskotaan, että erityisesti pitkän tähtäimen vastuullisuusprojektit luovat kestävää kilpailukykyä sekä heille että asiakkaille. Yksi niistä on Mietoisten tehtaan energiaremontti, jonka seurauksena tehtaalle valmistuu lämpöpumpputekniikalla toimiva prosessilämmön talteenottojärjestelmä. Muutos pienentää Mietoisten tuotantolaitoksen hiilijalanjälkeä kolmanneksella ja puolittaa lämmityslaskun.

Myös hiilineutraalius on Chemigatelle tavoittelemisen arvoinen etappi.

– Kultainen tunnus vaatii joka vuosi enemmän ja enemmän. Nyt kuitenkin voimme olla ylpeitä saavutuksistamme, hyvä me!

Vuonna 2007 perustettu EcoVadis on arvioinut yrityksiä 190 eri toimialalta ja 150 maasta. Sen menetelmät perustuvat kansainvälisiin yritysvastuustandardeihin, kuten Global Reporting Initiativeen, YK:n Global Compact -aloitteeseen ja ISO 26000 -standardiin.