Mietoisten tehtaan e­ner­gi­a­te­hok­kuus­han­ke etenee odotetusti – valmista arvioidaan olevan tammikuussa 2021

Chemigate toteuttaa yhdessä LeaseGreenin kanssa Mietoisten tehtaalla energiatehokkuushankkeen, jonka hiilijalanjälkivaikutukset ovat mittavat. Hanke on nyt loppusuoralla, sillä valmista arvioidaan olevan tammikuussa 2021.

– Hanke etenee odotetusti. Arviomme mukaan valmista on tammikuussa 2021. Nyt työn alla on turva-automaatio, kertoo Mietoisten tehtaan käyttöpäällikkö Toni Koski.

Chemigate käynnisti vuoden 2019 aikana energiatehokkuushankkeen, jonka tuloksena Mietoisten tehtaalle valmistuu kuluvan vuoden aikana lämpöpumpputekniikalla toimiva prosessilämmön talteenottojärjestelmä.

Hanke on merkittävä niin energiatehokkuus- kuin hiilijalanjälkinäkökulmastakin ja tukee siten erinomaisesti Chemigaten vastuullisuusohjelmaa.

– Uusi järjestelmä mahdollistaa reaktiolämmön hyödyntämisen sen sijaan, että puhaltaisimme sitä vain lauhturilta taivaalle. Lämpöpumpputekniikan ansioista voimme tuottaa kuumaa vettä, jota pystymme hyötykäyttämään tislaimella niin tuotantoprosessissa kuin kiinteistöjen lämmityksessäkin.

Energiaa säästyy ja luonto kiittää

Projektin energia- ja hiilijalanjälkisäästöt ovat mittavat. Lämmönsäästön eli öljynkulutuksen vähenemisen arvioidaan olevan lähes 60 prosenttia ja hiilidioksidipäästöjen vähenemisen noin 35 prosenttia. Lukuna hiilijalanjälki pienenee siis vuodessa noin 300 tCO2. Tämän suuruinen leikkaus vastaa yli 1200 aurinkosähköpaneelin tuotantoa tai noin 2400:aa meno-paluulentoa Tukholmaan.

– Kyseessä on siis aidosti konkreettinen toimi niin energiatehokkuuden kuin vihreämmän ajattelunkin näkökulmasta, Koski painottaa.

Mietoisten hankkeen kumppani sekä teknologian toimittaja on suurten kiinteistöjen energiatehokkuuteen erikoistunut cleantech-palveluyhtiö LeaseGreen. Yrityksen toimitusjohtaja Thomas Luther kiittelee Chemigaten valintaa, joka sekä auttaa luontoa että palvelee energiataloutta.

– Olemme erittäin mielellämme mukana tässä projektissa, jonka hiilidioksidipäästövähenemä vastaa yhteensä noin 30 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä, Luther kiittelee.