testi2222

Historia

Chemigate Oy:n liiketoiminta juontaa juurensa 1970-luvun lopulle. Raisio Chemicals perusti tuolloin Oy Kationi Ab:n Lapualle, jossa aloitettiin modifioitujen tärkkelyksien valmistus.

1980-luvulla Raisio Chemicals kehitti Suomessa laajan valikoiman erilaisia tärkkelyspohjaisia tuotteita ja ratkaisuja pääasiassa paperi- ja kartonkiteollisuuden tarpeisiin. Kehitystyö oli voimakasta ja yhteistyö paperi- ja kartonkiteollisuuden kanssa oli hyvin tiivistä.

Raisio Yhtymä myi Raisio Chemicals’in Ciba Specialty Chemicalsille vuonna 2004.

Viiden vuoden kuluttua, vuonna 2009, BASF osti koko Ciban osakekannan. BASF aloitti heti oston jälkeen lukuisien liiketoiminta-alueiden strategisen arvioinnin ja samalla arvioinnin kohteeksi tuli myös tärkkelysliiketoiminta. Arvioinnin tuloksena BASF päätti luopua tärkkelysliiketoiminnasta ja liiketoiminnan johtoa edustava 7 hengen MBO-ryhmä tarjoutui ostamaan liiketoiminnan. Neuvottelut johtivat siihen, että tärkkelysliiketoiminta siirtyi Chemigaten haltuun 31.9.2010.

Siirtynyt liiketoiminta sisälsi perunatärkkelyksen valmistuksen Kokemäellä (Finnamyl Oy:n osakekanta) ja Lapualla (Finnamyl Oy omisti Lapuan Peruna Oy:n osakekannasta noin 66 %), tärkkelyksen modifioinnin Lapualla ja Kouvolan Kaipiaisissa, tärkkelyspohjaisten kuivalujapolymeerien ja fixatiivien valmistuksen Kaipiaisissa sekä kationisointireagenssin valmistuksen Mynämäen Mietoisissa. Liiketoiminnan ostopäivänä perunatärkkelystä valmistavan Finnamyl Oy:n osakekanta sekä sen myötä omistuksessa olleet Lapuan Peruna Oy:n osakkeet myytiin toiselle MBO-ryhmälle.

Vuonna 2021 suomalaisesta perheyhtiöstä, Berner Oy:stä, tuli Chemigaten suurin omistaja. Chemigaten toimiva johto jatkaa vähemmistöosakkaina.