Parempia vaihtoehtoja synteettisille tuotteille

Tärkkelyspohjaiset polymeerit ovat alusta alkaen olleet Chemigaten kehitystyön kärjessä. PrimeBOND ja RaiFIX erottuvat ympäristöystävällisyydellään ja lupaavat laatua.

Tärkkelyspohjaiset biopolymeerit nousivat heti Chemigaten alkumetreillä kehitystyön etujoukkoon ja ovat siellä edelleen. PrimeBOND-lujuuskemikaalit ja RaiFIX-fiksatiivit ovat elintarvikehyväksyttyjä tärkkelyspohjaisia biopolymeerejä, joilla voidaan korvata synteettisiä öljypohjaisia tuotteita.

– Öljypohjaisille tuotteille on etsittävä vaihtoehtoja ympäristösyistä. Joskus se on jopa välttämätöntä, koska tietyillä aloilla synteettisten tuotteiden käyttöä on jo rajoitettu, kertoo Chemigaten tuotepäällikkö Markku Nurminen.

Tavoitteena on luoda yhä parempia ja kustannustehokkaampia tuotteita paperiteollisuuteen ja muille teollisuudenaloille.

PrimeBOND lupaa lujaa

PrimeBOND-erikoislujuuskemikaalia käytetään tärkkelyksen rinnalla tai yksinään parantamaan paperin lujuutta, painettavuutta ja painojälkeä. Se tehostaa tuotantoa ja mahdollistaa edullisimpien kuituraaka-aineiden käytön tai suuremman täyteainepitoisuuden. Kartonkisovelluksissa sen on havaittu lisäävän bulkkia, mikä luo säästöjä vähentämällä kuitumateriaalin tarvetta.

PrimeBOND tehostaa myös modifioitujen massatärkkelysten toimintaa, parantaa ajettavuutta ja pitää prosessikierrot ja vedet puhtaampina. Se toimii tarvittaessa myös erinomaisesti ASA-emulgoinnissa.

Häiriöaineet kuriin RaiFIXillä

RaiFIX-fiksatiivi parantaa paperikoneen tehokkuutta kiinnittämällä häiriöaineet kuituun. Saostumat vähenevät ja konetta voidaan ajaa pidempään ilman katkoja ja pesuja. Samalla se tehostaa myös muiden kemikaalien toimintaa. RaiFIXin erityinen etu muihin fixatiiveihin nähden on sen alhainen varaustilavaikutus.

Helpot käyttää ja annostella

Liuosmuotoiset PrimeBOND ja RaiFIX ovat helppokäyttöisiä ja helppoja käsitellä. Tuotteet vain annostellaan ja tarvittaessa laimennetaan.

– Neuvomme mielellämme oikean tuotteen, annosmäärien ja annostelupaikkojen valinnassa. Näin saavutetaan paras kokonaiskemikaalitehokkuus, Nurminen kertoo.

Toisin kuin useissa synteettisissä tuotteissa, PrimeBONDin ja RaiFIXin kationisuus ei muutu pH:n vaihtelun tai vesikiertojen ionipitoisuuden nousun myötä. Ainutlaatuinen toimintamekanismi perustuu kationiseen varaukseen ja kykyyn muodostaa vetysidoksia. Kiinnittyminen on tehokasta, ja samalla saadaan parempaa lujuutta.

Molemmat tuotteet valmistetaan Chemigaten tehtaalla Kaipiaisissa, josta on erinomaiset yhteydet Suomen suurimmille metsäteollisuuspaikkakunnille.

RaiFIX- ja PrimeBOND-tuoteperheet

Patentoidut, biopohjaiset RaiFIX- ja PrimeBOND-tuoteperheet on kehitetty paperikoneen märänpään tehokkaaseen hallintaan.

  • Toimitetaan käyttövalmiissa liuosmuodossa
  • Säilyvyys puoli vuotta
  • Eivät vaikuta merkittävästi märänpään varaustilaan
  • Laskevat tehokkaasti sameutta
  • Tehostavat muiden kemikaalien toimintaa ja lisäävät tuotantotehoa
  • Ovat elintarvikehyväksyttyjä (FDA, BfR ja GB 9685-2008)