Maakuntamatkalla – Mietoinen ja Kaipiainen

Yksi parhaita puolia bloggaajan työssä Chemigatella on ollut mahdollisuus vierailla paikoissa, joiden olemassaolosta en aiemmin edes tiennyt. Chemigaten päätoimipaikka, Lapua, oli ennestään tuttu urheiluruudun pesäpallotuloksista mutta Mietoinen ja Kaipiainen kuulostivat espoolaisen opiskelijan korvaan Chemigaten sivutoimipaikkojen sijaan Vaasan Sportin pakkiparilta. Missä nämä myyttiset paikat siis sijaitsevat, ja millaisia ne ovat?

Chemigaten Mietoisten toimipisteen idyllinen toimistorakennus.
Chemigaten Mietoisten toimipisteen idyllinen toimistorakennus.

Sain kunnian vierailla Chemigaten Mietoisten toimipisteessä kesällä. Yllätyin iloisesti, kun GoogleMaps kertoi Mietoisten olevan vain puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta. Espoon Otaniemeen matkaa tulisi noin kaksi tuntia tai vaihtoehtoisesti 200km, mutta ei noin lähellä suurkaupunki Turkua sijaitsevaa paikkakuntaa voisi millään oikeaksi Läsäkoskeksi nimittää. Kenties siitä syystä Mietoisissa ei ole muutamaan kesään ollut yliopistotauista kesätyöntekijää, jolta olisin voinut kysellä paikkakunnan opiskelijaystävällisyydestä/ Läsäkoskeudesta. Päivävierailuni aikana selvisi kuitenkin, että työympäristö Mietoisissa on mitä viihtyisin. Etenkin kivenheiton päässä Chemigaten toimistosta sijainneessa autenttisessa, vanhan pariskunnan pyörittämässä lounasravintolassa oli nostalgista sykettä, jota osaan arvostaa tänä Sodexojen ja Amicojen luvattuna aikana.

Osa Mietoisten tuotantolaitosta. Vanha rakennus on säilyttänyt arvokkuutensa elegantisti.
Osa Mietoisten tuotantolaitosta. Vanha rakennus on säilyttänyt arvokkuutensa elegantisti.

Chemigaten toinen sivutoimipiste sijaitsee Kaipiaisissa, joka on kuntaliitosten myötä liittynyt osaksi Kouvolan kaupunkia. Saadakseni objektiivisen käsityksen paikkakunnasta, haastattelin Kaipiaisissa Chemigatella työnjohtajana/tuotannonsuunnittelijana kesätöissä ollutta Lauri Mäkistä. Lauri opiskelee Helsingin yliopiston kemian laitoksella viidettä vuotta ja hän pystyi hyödyntämään opinnoissa kartuttamaansa osaamista näppärästi työssään. Hänen työtehtäviinsä viime kesänä Kaipiaisissa kuuluivat ”massatärkkelys-, fiksatiivi-, hydrofobi- ja lujuuspolymeerituotannon suunnittelu asiakkaiden tarpeiden ja tilausten mukaisesti, raaka-ainetilaukset sekä erilaiset tuotannonkirjaukset toiminnanohjausjärjestelmään. Lisäksi tarvittaessa kuljetusten järjestäminen/tilaaminen tuotteiden toimituksiin”.

Ilmeisesti siis ainakin työtehtävien vastuullisuuden puolesta Kaipiaisten toimipisteellä on aktiivisille opiskelijoille annettavaa. Mutta kuinka asuminen järjestyi Kouvolan syrjäkylillä? Antaa Laurin kertoa.

”Asuin kesän vuokraamassani omakotitalossa muutaman kilometrin päässä tehtaasta. Olen maalta kotoisin ja asunut koko lapsuuteni omakotitalossa, joten pidin erityisesti kesäasuntoni sijainnista maaseudun rauhassa. Erityisen hienoa oli täysi vastakohtaisuus Helsingin kiireiselle ilmapiirille. Myös omakotiasumisen mukanaan tuomat työt olivat mukavaa vastapainoa kerrostaloasumiselle. Lisäksi asunnon läheisen sijainnin takia työmatkan taittaminen sujui tarvittaessa vaivattomasti myös polkupyörällä.”

Tarkkaa vuokraa Lauri ei halunnut julkaista blogissa, mutta uskallan kertoa sen olleen törkeän halpa, ainakin Espoossa vuokrayksiössä asuvan opiskelija näkökulmasta. Eivätkä Kaipiaisten hyvät puolet jääneet mielekkäisiin työtehtäviin ja tajunnanräjäyttäviin asumismahdollisuuksiin, sillä vapaa-ajallakin Kaipiaisten ympäristö tarjosi kiinnostavia mahdollisuuksia. Erityisesti Lauriin vaikutuksen tekivät mittavat ulkoilu- ja kalastusmahdollisuudet, Repoveden kansallispuisto sekä Kouvolan Pallonlyöjien kotiottelut. Pesiskauden päätyttyä Kouvolassa olisi voinut nauttia pääsarjatason jääkiekosta ja koripallosta. Täytyy Kouvolan eduksi myöntää, että kolme pääsarjatason joukkuetta isoissa joukkuelajeissa on saavutus, johon kovin moni muu kaupunki Suomessa ei pysty.

Voisiko opiskelijana Helsingin sykkeeseen tottunut Lauri siis kuvitella palaavansa Kaipiaisiin, Kouvolaan, kun paikkakunnassa on niin paljon hyviä puolia?

Palaisin mielelläni takaisin töihin Kaipiaisiin ensi kesäksi ja myöhemminkin tulevaisuudessa. Olen erittäin kiinnostunut soveltamaan teoreettista kemian tietämystäni teollisuuden prosesseihin. Nyt kun työtehtävät ja tehdas itsessään on tuttu pystyisi paremmin ja syvällisemmin perehtymään tehtaan prosesseihin ja taustalla olevaan kemiaan!”

Vaikuttava vastaus. Mitä ilmeisimmin paikkakunnan lisäksi myös Chemigaten työyhteisö ja -mahdollisuudet vakuuttivat Laurin.

”Chemigatella oli mielestäni erittäin hyvä työilmapiiri ja yhteishenki. Koin että minut otettiin erittäin hyvin vastaan yrityksen työyhteisöön. Erityisen arvostettavaa Chemigatessa yrityksenä on sen kotimaisuus, asiakaslähtöisyys ja pitkään jatkunut tuotanto, jonka perustana on merkittävä osaaminen ja asiantuntemus modifioitujen tärkkelysten valmistuksessa. Mainitsemisen arvoista on myös tuotteiden biopohjaisuus. ”

Voin myöntää, etten etukäteen olisi uskonut kuulevani Lauri Mäkiseltä näin positiivista palautetta Kaipiaisista ja Chemigatelta. Tällaisen mainospuheen jälkeen Kaipiaisiin ja Chemigatelle saattaa olla enemmänkin halukkaita kesätyöntekijöitä.

*Kursiivilla kirjoitetut kohdat ovat suoria lainauksia Lauri Mäkiseltä, joka vietti viime kesän Chemigaten Kaipiaisten toimipisteessä työnjohtajana/tuotannonsuunnittelijana.