Apollo-projekti

Apollo-projekti lähti kiinnostavasti käyntiin pari vuotta sitten CanSat-projektin myötä. CanSatien kanssa pääsimme lähemmäksi avaruutta, lopuksi ihan kirjaimellisestikin. 

Projektiin kuului myös paljon opetusta tekniikasta ja maailmasta, erityisesti maapallon ulkopuolisesta maailmasta. Kiinnostus aiheeseen vain kasvoi ajan myötä. Kurssin ilmapiiri tuntui mukavalta ihan alusta asti, ja kiinnostus siihen vain nousi koko ajan. Samalla tavalla voi myös kuvata kiinnostusta fyysiseen ”ilmapiiriin”. Fiilis oli selvästi heliumpalloja korkeammalla, vaikka ne kävivätkin yli 10 000 metrin korkeudessa. 

Toinen vuosi alkoi pamauksella, oikein isolla sellaisella. Historian kurssi oli vuorossa ensimmäisenä ja aiheina siellä olivat muun muassa kylmä sota ja atomipommi. Aina on niitä, jotka pitävät historiaa tylsänä, mutta nyt kiinnostus pysyi korkeana koko kurssin ajan. Samaan aikaan kurssin kanssa suunnittelimme koko ajan myös Floridan matkaa. Ajatuksia oli paljon ja päiviä oli rajallisesti. Ennen kuin huomasimmekaan, oli projektiin kuuluva, aivan konkreettisesti räjähdysmäinen fysiikan- ja kemiankurssi jo käynnissä. He jotka osallistuivat tälle kurssille, voivat jopa sanoa opiskelleensa rakettitiedettä! 

Innostus projektia kohtaan oli korkealla ja seuraavaksi hyppäsimme liikuntakurssille! Se oli projektin kolmas kurssi, CanSat-kurssia lukuun ottamatta. Tällä kurssilla hiki todellakin lensi, kun meillä oli erilaisia juoksutehtäviä. Se oli raskasta, mutta silti kaikkien fyysisten aktiviteettien myötä myös oikein mukavaa. Kurssilla tuli kokeiltua montaa eri lajia ja esimerkiksi Vaasan uimahallin pohja tuli tutuksi. Olimmme mukana Toughest Obstacle Racessa, jonka eri tehtävissä kastui todella märäksi, ja tuli samalla myös erittäin mutaiseksi.

Samalla piti myös kerätä rahaa, ja paljon. Matka Floridaan on kallis, ja sitä varten on tullut myytyä paljon, esimerkiksi vessa- ja talouspaperin myynti tuli oikein tutuksi. Muuten keräsimme rahaa esimerkiksi myymällä erilaisia keksejä ja paljon myös muita tuotteita. Myynti ei ole ollut helppoa, mutta saimme kerättyä sen avulla kuitenkin jonkin verran rahaa. Paljon lisärahaa tarvitaan silti, joten koulu tarjosi sponsorointia yrityksille, jotka sitten olivat näkyvillä, kun koulussa oli raketin laukaisua tai teetettiin Toughest-paitoja, jos mainitsen muutaman esimerkin.  

Floridan matka lähestyy kovaa vauhtia ja kaikkien odotukset ovat korkealla. Suunnittelutyö on suurimmalta osin tehty, joten kohta alkaa paukkua. Lauantaista seuraavan viikon sunnuntaihin ulottuva matka tulee olemaan mahtava, sillä matkakohde on iso ja siellä on paljon tekemistä. Näinä viimeisinä viikkoina ennen matkaa on vaikeaa pysyä koulunpenkissä, kun on jotain näin jännittävää tulossa. Mutta vaikka odottavan aika on pitkä, niin ennen matkaa on vielä paljon tekemistä, myös koulussa. Mutta kohta kesävaatteet otetaan uudestaan päälle, joten sitä odotellessa. 

Anton Kortelahti, Petolahden lukio

Minä itse olen Anton Kortelahti, viimeistä vuotta Petolahdessa lukiota (Gymnasiet i Petalax) käyvä abiturientti. Omiin kiinnostukseni aiheisiin kuuluvat tekniikka, fysiikka, logiikka ja luonto. Kirjoittaminen on osa omaa ajanvietettäni, niin kuin myös lukeminen. Se mitä en ole ehtinyt vielä kauan tehdä, mutta mikä saa hymyn huulille, on autolla ajaminen. Yleensä olen suhteellisen positiivinen, joten on hauskaa, että juuri sinä luet tämän!

LUE LISÄÄ APOLLO-PROJEKTISTA »


Chemigate on mukana tukemassa Petolahden yläasteen ja lukion Apollo-projektia. Projektin kulminaatiopiste on opintomatka Cape Canaveraliin Floridaan. Chemigate on mukana kannustamassa näitä 41 oppilasta joidenka joukosta voi hyvinkin löytyä Suomen ensimmäinen avaruusmatkailija.