Valmiina vaihtoon lennosta

Kun sateet tai kuivuus piiskaavat maataloutta, raaka-aineiden hinnat kipuavat kohti pilviä. Silloin on oltava valmiina nopeisiin muutoksiin, kuten ruotsalainen SCA.

Kuivina kesinä maatalous on säiden armoilla. Kuivuus verottaa satoa ja voi aiheuttaa tärkkelysperunavajetta. Se puolestaan nostaa perunan ja perunapohjaisten tärkkelysten hintaa.

– Raaka-aineiden hintojen vaihtelua on odotettavissa aina. Se kuuluu maatalousalan luonteeseen, Chemigaten liiketoimintajohtaja Tom Schauman toteaa.

Chemigate perustaa toimintansa flexibility-ajattelutavalle, jonka myötä voidaan reagoida nopeasti hinnanmuutoksiin ja raaka-aineiden tarjonnan vaihteluun.

– Noin puolet lopputuotteen kustannuksista muodostuu raaka-aineesta. Tuotevalikoimassa on siksi oltava mahdollisimman monta raaka-ainetta.

Chemigaten tuotevalikoimassa on myös tapioka-, ohra- ja vehnäpohjaisia tärkkelyksiä sekä maissi- ja keruutärkkipohjaisia tuotteita.

Tehokkaita tuotteita ja selvää säästöä

Chemigaten yhteistyökumppani, ruotsalainen lainerivalmistaja SCA Packaging Munksund on hintojen kivutessa kyennyt lennossa vaihtamaan tilaamansa perunapohjaisen tärkkelyksen tapiokaan.

– Haluamme käyttää valmistuksessamme tehokkaita tuotteita ja saada ne kilpailukykyiseen hintaan. Raaka-aineen vaihtomahdollisuus on yksi keino, joka edesauttaa toiveidemme täyttymistä, SCA:n hankinta- ja logistiikkajohtaja Magnus Blomberg tiivistää.

Raaka-aineen vaihdokset tehdään paikallisesti yhteistyössä Chemigaten kanssa.

– On todella hyödyllistä, että sopimuksemme mahdollistaa molempien raaka-aineiden käytön, kertoo Magnus Blomberg.

Mahdollisuus nopeisiin vaihdoksiin

Varsinainen raaka-aineen vaihdos käy yleensä kivuttomasti, kunhan siihen on osattu valmistautua.

– Kun tehtaalla on tehty koeajoja kummallakin raaka-aineella, nopea vaihdos ei sisällä riskiä. Tuote on jo todettu käyttökelpoiseksi. Tuotannossa on tiedossa, millaisia muutoksia raaka-aineen vaihtaminen aiheuttaa tuotantoon, kertoo Tom Schauman.

– Ilman ennakkoon tehtyjä hyväksymisajoja asiaa ei olisi voitu edes harkita. Nyt meille riittää, että Chemigate ilmoittaa vaihdoksesta muutaman päivän varoitusajalla, Blomberg kiittelee.

SCA

SCA on yksi Pohjois-Ruotsin ensimmäisistä höyrysahoista.
Yrityksen historia ulottuu 1860-luvulle.
Tehdas tuottaa vuosittain 365 000 tonnia aaltopahvin raaka-aineena käytettävää laineria.
Puunkorjuu kohdistuu pääasiassa Norlannin metsiin, joissa on hyvät olosuhteet puun hitaalle kasvulle.
Tuotteet: SCA White Top Kraftliner, SCA Kraftliner, SCA Kraftliner WS.