Missä on Läsäkoski?

”Minne Läsäkoskelle sä oot menossa töihin?” Tämä on tapa, jolla puunjalostajaopiskelijat utelevat toistensa kesäsuunnitelmia tammikuun alusta lähtien. Kaksi huomiota tuosta kysymyksestä.

Chemigate – Läsäkoski
Tyypillinen pukeutuminen Läsäkoskella:
osa 1

1) Minne Läsäkoskelle sä oot menossa töihin? Jokainen puunjalostajaopiskelija löytää halutessaan kesätöitä. Siksi kysymme noin, emmekä perinteisemmin ”oletko saanut kesätöitä?”. Tämä ihan vaan vinkkinä opiskelupaikkaansa miettiville lukijoille.

2) Minne Läsäkoskelle sä oot menossa töihin? Läsäkoski on myyttinen paikkakunta, joka on olemassa ainoastaan puunjalostajien kesätyöpaikkana. Läsäkoski on kuin paikkakuntien Loch Nessin hirviö. Siitä on paljon puhetta, vaikka kukaan ei ole koskaan todistetusti sitä nähnyt. Siitä puhutaan sekä elämiä pilaavana hirviönä että eksoottisena ja piristävänä yllätyksenä. Mutta missä Läsäkoski on? Mikä tekee Läsäkoskesta Läsäkosken?

Halusin selvittää vastauksen tähän kysymykseen. Lähdin ratkaisemaan ongelmaa haastattelemalla lukuisia Läsäkoski-havaintoja raportoineita puunjalostajia. Näiden haastattelujen ja omien Läsäkoski-kokemusteni perusteella muodostin ns. Läsäkoski-indeksin, jonka avulla voidaan selvittää, kuinka läheisesti mikäkin paikkakunta muistuttaa myyttistä Läsäkoskea. Läsäkoski-indeksi koostuu käytännössä seuraavista kahdesta muuttujasta

1) Etäisyys Espoon Otaniemestä – mitä lähempänä Otaniemeä ollaan, sitä vähemmän paikkakunta muistuttaa Läsäkoskea. Lisäksi pienet tai isommat kulttuurishokit kuuluvat Läsäkoskelle muuttamiseen.

2) Mahdollisuudet viettää vapaa-aikaa – mitä vähemmän niitä on, sitä enemmän paikkakunta muistuttaa Läsäkoskea.

Läsäkoski-indeksin avulla lähdin tutkimaan kymmentä enemmän ja vähemmän Läsäkoskeksi väitettyä paikkakuntaa. Tässä shokeeraavat tulokset!

10. Jyväskylä

Etäisyys Otaniemestä: ~ 280 km. Toiseksi kauimpana. Kaksi pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Vapaa-aika: Kaikki on mahdollista harrastusten mukaan. -1 piste Läsäkoski-indeksiin.

Haastateltavan kommentit:Jyväskylä nyt ei Läsäkoskea ole nähnytkään.” -1 piste Läsäkoski-indeksiin.

Läsäkoski-indeksi (0-7): Kuten kommentista voi päätellä, Jyväskylässä ei ole ainesta Läsäkoskeksi. Pisteet 0/7.

9. Lohja

Läsäkoskimainen työmatka maisema.
Läsäkoskimainen työmatka maisema.

Etäisyys Otaniemestä: ~ 60 km. Lähimpänä. Ei pisteitä Läsäkoski-indeksiin.

Vapaa-aika: Mahdollisuus asua Espoossa takaa myös mahdollisuuden viettää vapaa-aikaa Otaniemessä. Otaniemen puunjalostajien perinteisin kesätyöpaikka, mikä takaa mahdollisuuden mennä töihin kimppakyydeillä ja viettää aikaa muiden puunjalostajien kanssa. Ei pisteitä Läsäkoski-indeksiin.

Muut kommentit: ”Lohja, niiku lol! Ku muutettii sinne, vastaan tuli äijä joka talutti lammasta autotiellä.” Kommentti on henkilöltä, joka muutti kesäksi Lohjalle. Kertoo vakavasta kulttuurishokista. Yksi piste Läsäkoski-indeksiin.

Läsäkoski-indeksi (0-7): Lohja on kaukana todellisesta Läsäkoskesta. Pisteet siis 1/7.

8. Vaasa

Etäisyys Otaniemestä: ~ 430 km. Tutkituista kohteista kauimpana. Kolme pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Vapaa-aika: Harrastusten mukaan. Ainakin kuntosalit ja golfkentät testattu toimiviksi. -1 piste Läsäkoski-indeksiin.

Haastateltavan kommentit:Törmäsin yhtenä päivänä vaasalaisen jääkiekon kiintotähteen, Oskar Osalaan, juurikin golfkentällä. Kaiken kaikkiaan Vaasa oli erittäin mieluisa kokemus – ainakin näin yhden kesän verran.” Kommentti kertoo kulttuurishokin olemattomuudesta. -1 piste Läsäkoski-indeksiin.

Läsäkoski-indeksi (0-7): Myöskään Vaasa ei tavoita Läsäkosken olemusta. Pisteet 1/7.

7. Lappeenranta

Etäisyys Otaniemestä: ~ 230 km. Yksi piste Läsäkoski-indeksiin.

Vapaa-aika: Saunominen ja Saimaan maisemista nauttiminen. Yksi piste Läsäkoski-indeksiin.

Haastateltavan kommentit:Täs ny ei ollu mitää valitettavaa, iha täys cityhä lappeenranta on. Tai no, matka takas Otaniemeen kesti liian kauan matka.” Ei valitettavaa, ei pisteitä Läsäkoski-indeksiin.

Läsäkoski-indeksi (0-7): Lappeenranta on liian kaupunkimainen ollakseen todellinen Läsäkoski. Hippusia Läsäkosken tunnelmasta on kuitenkin löydettävissä. Pisteet 2/7.

6. Tervakoski

Chemigate – Läsäkoski
Tyypillinen pukeutuminen Läsäkoskella:
osa 2. Mallina toimii opiskelukaverini.

Etäisyys Otaniemestä: ~ 85 km. Toiseksi lähimpänä. Ei pisteitä Läsäkoski-indeksiin.

Vapaa-aika: Puuhamaa on paras paikka! Yksi piste Läsäkoski-indeksiin

Haastateltavan kommentit: ”4000 hengen kylä, jonka ”keskusta” (kolme kauppaa ja pari kuppilaa) sijaitsee 2 km Hämeenlinnan motarista ja 1 km Puuhamaasta. Motarin läheisyys ja pikavuorot Kamppiin mahdollisti reissaamisen ilman autoa. Sen ansiosta vältyin pahemmalta läsäkoskiahdistukselta.” Kolmen kaupan keskustasta yksi piste Läsäkoski-indeksiin.

Läsäkoski-indeksi (0-7): Tervakoskella olisi potentiaalia todelliseen Läsäkoskeuteen, mutta liian lyhyt etäisyys Otaniemestä romuttaa nämä haaveet. Pisteet 2/7.

5. Imatra

Etäisyys Otaniemestä: ~ 270 km. Kolmanneksi kauimpana. Yksi piste Läsäkoski-indeksiin

Vapaa-aika: Ajanvietto muiden puunjalostajaopiskelijoiden kanssa. Ei pisteitä Läsäkoski-indeksiin.

Haastateltavan kommentit: ”Vihaa ja rakkautta. Solukämppikset oli jotai 50 vuotiaita yt-neuvotteluissa imatralle siirrettyjä patuja, joiden vollotusta elämästä oli nastaa kuunnella. Toisaalta Imatrassa oli luonnetta” Viha-rakkaus -suhde on hyvin tyypillistä Läsäkoskille. Kaksi pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Läsäkoski-indeksi (0-7): Imatra tavoittaa isoveljeään Lappeenrantaa paremmin Läsäkosken ytimen. Kaupungin ongelmista on päästy eroon, mutta jotain puuttuu. Pisteet 3/7. 

4. Järvelä

Tehdas on Läsäkosken kuin Läsäkosken sielu.
Tehdas on Läsäkosken kuin Läsäkosken sielu.

Etäisyys Otaniemestä: ~ 105 km. Kolmanneksi lähimpänä. Ei pisteitä Läsäkoski-indeksiin.

Vapaa-aika: Vaihtoehtoina liikenteenjakaja, S-market ja paikallinen pubi. Vähäisistä vaihtoehdoista kaksi pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Haastateltavan kommentit: Tehtaan piippu näkyi yksiön ikkunasta. Ei paljoa juhlittu ku työvuoro loppu. Onneks täält pääs pois alle kahes tunnis.” Kaksi pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Läsäkoski-indeksi (0-7): Myös Järvelä tavoittaa mukavasti Läsäkosken ytimen. Siellä ollaan töissä; tehtaan piippu kummittelee yksiön ikkunastakin. Verrattain vähäinen etäisyys Otaniemestä rajoittaa potentiaalia. Pisteet 4/7.

3. Rauma

Etäisyys Otaniemestä: ~ 250 km. Yksi piste Läsäkoski-indeksiin

Vapaa-aika: Vanhan kaupungin ihmetteleminen, Pitsiturnaus ja Toripöllön drinkkilista. Kaksi pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Haastateltavan kommentit: ”Kyl Raum o ain Raum” Kommentti kertoo vakavasta kulttuurishokista. Kaksi pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Läsäkoski-indeksi (0-7): Rauma tavoittaa Läsäkosken hengen hyvin luomalla merkittävän kulttuurishokin jo pelkällä murteellaan. Murre ja äärimmäisen huono musiikkimaku vaivaavat Otaniemeen palaavia opiskelijoita vähintään seuraavan lukuvuoden. Pisteet 5/7.

2. Pellosniemi

Etäisyys Otaniemestä: ~ 240 km. Yksi piste Läsäkoski-indeksiin.

Vapaa-aika: Lavatanssit. Tämä tavoittaa Läsäkosken hengen, josta palkintona kolme pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Haastateltavan kommentit: ”Kesän huipennuksena Mikkelin Prismaan mentäessä laittauduin sekä pistin ykköset päälle, sillä missään lähellä sivistystä en ollut käynyt pitkiin aikoihin. Lähimpään kauppaan/kylään kun oli asunnolta matkaa 7km”. Läsäkoski paistaa tästä vastauksesta! Kaksi pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Läsäkoski-indeksi (0-7): Mikkelin Prisma sivistyksen kehtona kertoo karua kieltään paikkakunnan läsäkoskeudesta ja kauppakeskuksiin tottuneiden, espoolaistuneiden opiskelijoiden kokemasta kulttuurishokista. Pellosniemi on jo varsin varteenotettava Läsäkoski, mutta viimeinen silaus puuttuu. Pisteet 6/7.

1. Inkeroinen

Työpäivä sarastaa Läsäkoskella.
Työpäivä sarastaa Läsäkoskella.

Etäisyys Otaniemestä: ~ 150 km. Yksi piste Läsäkoski-indeksiin.

Vapaa-aika: Yhden päivän vapailla mielenkiintoisin osuus päivästä on valita neljän kovan ruokakaupan väliltä (LIDL, K-market, S-market ja Alepa). Kaksi pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Haastateltavan kommentit: ”Töissä pitkässä kierrossa ja asuminen yksin kalustamattomassa omakotitalossa. Välillä kävin kaupassa, vaikka minulla ei ollut edes ostettavaa. Kunhan näkis ihmisiä! Vaikka läsäkoskilla oli aikasemmin oltukin niin tää oli aikamoinen kulttuurishokki.” Kulttuurishokki. Kaupassa käyminen vain ihmisten näkemiseksi. Tässä on Läsäkosken sielu. Neljä pistettä Läsäkoski-indeksiin.

Läsäkoski-indeksi (0-7): Jos Läsäkoski on olemassa, se on Inkeroinen. Vakuuttavat pisteet 7/7.

Superteekkari
Paavo Vallas