Mietin usein, miten voisin olla parempi. Haluan olla parempi pesäpallon pelaaja. Vapaa-ajalla pohdin myös, kuinka voisin olla parempi ihminen. Töissä haluaisin nauttia enemmän työstä ja saada itsestäni enemmän irti. Näin päädyinkin muutamaan ajatukseen, jotka päätin jakaa ohjenuorana parempaa kohti suuntaaville.
Keskity hyviin asioihin
Yritä löytää hienot hetket elämästä ja keskittyä niihin. Mikä on työssä, parisuhteessa tai pelaamisessa hienointa? Hyviä puolia löytyy usein paljon enemmän kuin huonoja, niihin ei vain aina kiinnitä niin paljon huomiota. There’s a silver linig in every cloud. Vaikka se pilvi välillä saattaa iskeä salaman jos toisenkin, on hyvä muistaa, että myrskyn jälkeen on aina poutasää.
Luota toiseen
Työkaverit ovat varmasti mukavampia, kun hymyilet heille ja kerrot luottavasi heihin. Pelikaverin kehuminen ainaisen naljailun sijaan saattaa pelastaa monen harjoitukset. Jokainen ihmissuhde on kuin parisuhde: niistä on pidettävä huolta, jos haluaa niiden jatkuvan hyvinä. Yhdessä kokeminen, näkeminen ja työskenteleminen on tuplasti hienompaa kuin yksin. Eräs viisas mies kertoi joskus, että hyvä pelaaja on sellainen, joka onnistuu päivästä toiseen, pelistä peliin. Paras pelaaja on kuitenkin sellainen, joka saa myös vierustoverit loistamaan ja tekemään parhaansa. Sellaiseen haluaisin pyrkiä niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Myös yhden hienon sloganin mukaan ihmiset, yhteisöt ja pelaajat voivat olla ”yhdessä parempia”. Luottamus toiseen antaa myös itseluottamusta hoitaa oma homma paremmin. Yhteisellä matkalla taaplatessa myös polku tuntuu usein tasaisemmalta ja jouhevammalta kuin yksin rämpiessä.
Naura itsellesi
Itselleen nauraminen on huumorin pohja; ja yleensä ryhmässä, muiden ihmisten kanssa ollessa on mukavampaa, kun voidaan vitsailla. Toisinaan vitsit henkilöityvät persoonaan, silloin on hyvä osata nauraa itselleen – aidosti. Toisinaan kavereilta tarvitaan myös pelisilmää nähdä, milloin vitsailu ei todellakaan kannata. Kun voit nauraa itsellesi, on hyvä nauraa välillä myös muille. Monet epäonnistumiset lievenevät, kun toinen hörähtää nauruun vieressä. Vahingonilo on väärin, mikä tekee siitä toisinaan erittäin hulvatonta. Esimerkiksi pelikaverini kaatuminen naurattaa vieläkin, mutta hän myös kosti ja nauraa minulle, kun pelissä tieni nousi pystyyn kotipesän kynnyksellä.
Suutu välillä
Mielestäni on hyvä toisinaan suuttua itselleen ja toisille. Jos et koskaan suutu itsellesi virheistä, et myöskään välitä lopputuloksesta. Eräs viisas Kaarnamuori kertoi joskus, että tyytyväisyys on taantumuksen tae. Itselleen suuttuminen antaa aihetta miettiä, miten olisin voinut tehdä asian paremmin. Kanssamatkustajille suuttuminen on arkaluontoisempaa. Riskinä on, että matkustaja vaihtaa kyytiä seuraavalla pysäkillä, jos oikein kovasti raivoaa.
Ota ja anna palautetta
Palautteen vastaanottaminen on erittäin tärkeää, jos haluaa kehittää itseään. Työssään voi aina kehittyä enkä ole koskaan tavannut valmista pesäpalloilijaa, joka osaa kaiken. Kritiikki voi joskus sattua selkäytimeen asti, mutta on mentävä sanojen taakse ja kerättävä arvokas palaute talteen. Hienovarainen palautteen anto ja kehityskeskustelut sysäävät myös toveria parhaimpaansa. Asiat kannattaa sanoa ääneen, omassa päässä tai kuppikunnissa pohdinta ei auta asianosaista sen enempää kuin potkutkaan. Asioita on kuitenkin turha jäädä märehtimään. Käsitellystä asiasta on hyvä ammentaa kehityspolkua ylöspäin vieviä seikkoja, ei ottaa itseensä ja jäädä marttyyrinä tuleen makaamaan.
Yritä kaikkesi
Isäni sanoo aina: jos yrittää, mutta epäonnistuu, ei haittaa. Mutta jos ei edes yritä, ei voi onnistua. Aikanaan myös tuuri loppuu, eikä Lady Fortuna ole aina auttamassa kovissa paikoissa. Kaikkensa antaminen on tärkeää pesäpallossa, töissä, parisuhteessa ja yleensäkin elämässä. Harvoin mikään tulee luokse itsestään, on oltava valmis laittamaan itsensä likoon ja kaikki peliin. Vanhan sananlaskun mukaan yrittänyttä ei laiteta. Yrityksistä huolimatta joskus sitä väkisinkin epäonnistuu. Silloin on laitettava nöyrästi leuka rintaan ja suunnistettava kohti uusia pettymyksiä.
Nauti
Kaikki yrittäminen, miettiminen, suuttuminen, riemuitseminen, harjoittelu, kehitys ja epäonnistumiset vievät valtavasti voimavaroja. On muistettava myös levätä ja nauttia vain olosta; nauttia vapaasta ja omasta ajasta. Välillä on muistettava pysähtyä ja rauhoittua. Toisinaan on hyvä jättää työasiat työpaikalle ja peliasiat kentälle. Silloin voi elää muuta elämää täysillä tai sitten laittaa kaikki nollille ja hengähtää. Ihminen tarvitsee myös aikaa yksinoloon. Silloin voi hiljaa todeta olevansa hyvä, kehityskelpoinen yksilö.
Pelikuvat: Pekka Tuominen