Freeze! It’s FBI-day!

Läpi opiskeluaikani Forest Based Industries (FBI)-päivä ovat olleet yksi vuoden huikeimmista tapahtumista. Mielenkiintoisia puhujia metsäteollisuuden huipulta! Mahdollisuus löytää kesätöitä, diplomityöaiheita tai jopa oikeita töitä! Buffet-illallinen alkoholitarjoiluineen!  Kaikki tämä Puunjalostusinsinöörien (ent. Paperi-insinöörit) piikkiin täysin ilmaiseksi.

Ei siis mikään ihme, että Aalto-yliopistosta oli jälleen kerran paikalla noin 120 opiskelijaa, kun vuoden 2017 FBI-päivä järjestettiin 25.1. Espoossa. Huolestuttavaa onkin, että yhteensä opiskelijoita oli noin 230. Yli puolet tulivat Aallosta! Yli kolmannes kaikista osallistujista tässä n. 300 hengen tapahtumassa olivat opiskelijoita Aallosta! Paikkakuntakaan ei selitä tilannetta, sillä sama on toistunut aiempina vuosina mm. Lappeenrannassa ja Tampereella. Puunjalostusinsinöörit maksavat opiskelijoiden bussikuljetuksen, joten FBI-päivään osallistuminen on ulkopaikkakuntalaisillekin täysin ilmaista.

Tiedän, että alamme opiskelupaikkoja on karsittu ja uudelleenbrändätty ympäri Suomea. Aallossa tutkintouudistus on johtanut FBI-päivän entistä suurempaan menestykseen. Ennen FBI-päivälle olivat tervetulleita vain puunjalostajat ja biotuoteteknikot (≈ 30 opiskelijaa/vuosikurssi), kun nyt tervetulleita ovat kaikki kemian-, bio-, ja materiaalitekniikan opiskelijat (≈150 opiskelijaa/vuosikurssi). On koko alamme kannalta sääli, että uudistukset muualla Suomessa ovat tuottaneet FBI-päivän kannalta päinvastaisia tuloksia. On nimittäin mahdollista, ellei jopa todennäköistä, että nämä tulokset näkyvät ennen pitkää myös työmarkkinoilla.

Superteekkarina haluankin nyt kantaa oman korteni kekoon FBI-päivään osallistuvien opiskelijoiden määrän kasvattamiseksi ympäri Suomea. FBI-päivä on nimittäin mitä mahtavin tapahtuma, joka tarjoaa jokaiselle jotain, fukseista vanhempiin tieteenharjoittajiin. Tässä siis pikainen infopaketti FBI-päivän tarjonnasta.

Yritykset

Tungosta ständeillä
Tungosta ständeillä

Kun minä olin fuksi: Wou! Mitä nämä kaikki yritykset ovat ja mitä nämä tekevät? Onko alallamme muitakin yrityksiä kuin UPM ja StoraEnso?

Nyt, vanhempana tieteenharjoittajana: Katsohan vaan, pumppuvalmistaja Prominent ei olekaan aiemmin ollut täällä.

Verkostoituminen

Kun minä olin fuksi: Jospa juttelisin parille vanhemmalle opiskelijalle ja kävisin pyörähtämässä muutaman yrityksen ständillä.

Karla Nieminen, Jäänmurtajat, antoi neuvoja verkostoitumiseen.
Karla Nieminen, Jäänmurtajat, antoi neuvoja verkostoitumiseen.

Nyt, vanhempana tieteenharjoittajana: Verkostoituminen on yhä jokseenkin vaivaannuttavaa. Onneksi tänä vuonna yhtenä puhujana esiintyi ihmissuhdetaitokouluttaja Karla Nieminen, Jäänmurtajat Oy:n pyörittäjä, joka antoi neuvoja verkostoitumiseen. Yhtenä tärppinä hänen puheestaan opin, että Mikki Hiirellä, joulupukilla ja neutraalilla ilmeellä on kaikilla jotain yhteistä. Niitä mitään ei ole olemassa. Toiset ihmiset nimittäin pitävät helposti meidän ”neutraalia ilmettämme” jokseenkin negatiivisena. Väsyneenä, vihaisena, kyllästyneenä. Ei siis muuta kuin rento hymy huuleen ennen verkostoitumista.

Ständit

Kun minä olin fuksi: Jaa, yrityksen kesätyömahdollisuudet löytyvät siis heidän nettisivuiltaan. No, keräsinpähän ainakin kymmenen kuulakärkikynää. Ja Billerud-Korsnäsin ständiltä kunnon Royal-suklaapatukan pikkukarkkien sijaan

Nyt, vanhempana tieteenharjoittajana: Lähes jokaisella ständillä yrityksen edustajat osaavat kertoa mielenkiintoista faktaa yrityksensä tarjoamista mahdollisuuksista. Useita mielenkiintoisia enemmän ja vähemmän realistisia diplomityöpaikkaideoita ilmaantuu ja monet opiskelutoverini saavat mielekästä lisätietoa kesätyömahdollisuuksista.

Kommunikointi puhujille

FBI-päivä hymyilyttää aina!
FBI-päivä hymyilyttää aina!

Kun minä olin fuksi: Ei kommunikointia. Olisi pitänyt viitata, nousta ylös tuolissaan ja esittää kysymys ääneen koko yleisölle

Nyt, vanhempana tieteenharjoittajana: Kommunikointi hoidetaan sähköisen viestiseinän avulla hashtagilla #fbi2017 mm. twitterin kautta. Osallistujat kaikilta vuosikursseilta uskaltavat esittää kysymyksiä, kun kynnys on näin matala. Kaikki menee hyvin, kunnes turhan geneerinen hashtag nostaa viestiseinälle yhden twitterin amerikkalaiskäyttäjän Federal Burreau of Investigationsiin (FBI) liittyvän kommentin. Myöhemmin viestiseinä täyttää ilmeisesti Afrikassa häitään viettävän pariskunnan onnitteluviesteistä, jotka on nekin tägätty #fbi2017. Tarinan opetus kaikille tapahtumanjärjestäjille: valitkaa riittävän spesifi hashtag.

Jatkot ja illallinen

Ruoka on taas erittäin hyvää. Ja jos yhden oluen ottaisi.
Ruoka on taas erittäin hyvää. Ja jos yhden oluen ottaisi.

Kun minä olin fuksi: Wou! Tää ruoka on järjettömän hyvää. Ja siis täältä saa oikeasti ilmaista kaljaa!? Monta näitä kehtaa ottaa ja missä on jatkot?

Nyt, vanhempana tieteenharjoittajana: Ruoka on taas erittäin hyvää. Ja kai sitä voisi ottaa yhden oluen ruuan kanssa.

-Superteekkari
Paavo Vallas

[Kuvat © Veera Somerpalo]