Venäjästä ei ainakaan minulle tule ensimmäisenä mieleen ympäristöstä huolehtiminen tai resurssitehokkuus. Siksi olikin erittäin mielenkiintoista osallistua 10.-15.10. Venäjällä, Pietarissa järjestetylle ERREC (Environmental Responsibility and Resource Efficiency of Companies) -intensiiviviikolle osana Aalto-yliopiston ryhmää. Jo pelkästään tällaisen ympäristövastuuseen ja resurssitehokkuuteen keskittyvän viikon järjestäminen Venäjällä lisäsi uskoani itänaapurimme kykyyn ja haluun huolehtia ympäristöstään. Näköjään ainakin delegaatiomme vastaanottaneessa Pietarin ITMO-yliopistoissa nämä asiat kiinnostavat.
Matkan vahvimpia huomioitani oli, että Venäjä vaikuttaa hyvin jakautuneelta maalta niin ympäristöasioiden tilalla mitattuna kuin melkein millä tahansa muullakin mittarilla. Koska viikon aikana sain vain pintaraapaisun kahdesta venäläisestä kaupungista, en halua en halua puhua Venäjän asioista yhtenä kokonaisuutena.
En bongannut matkallani potentiaalisia, suoraan metsäteollisuuteen linkittyviä työpaikkoja, mutta osaavalle diplomi-insinöörille olisi varmasti töitä ympäristöasioiden ja ylipäätään teollisuuden parissa. Näitä työpaikkoja silmällä pitäen olen arvioinut ”Missä on Läsäkoski?” blogikirjoituksessa lanseeraamallani Läsäkoski-indeksillä matkamme pääkohdetta, Pietaria, sekä 200km päässä Pietarista löytyvää Veliky Novgorodin kaupunkia. Matkan ympäristövastuuseen keskittyneen ohjelman vuoksi olen lisännyt arviointiasteikkoon kohdan ”ympäristöasioiden hallinta”. Mitä alhaisempi arvio tässä kategoriassa, sitä enemmän paikkakunnalla olisi tehtävää asian suhteen ja sitä tärkeämpää ihmiskunnan kannalta olisi saada paikkakunnalle osaavia diplomi-insinöörejä saattamaan asiat paremmalle tolalle.
Opiskelijat, älkää siis antako itärajamme rajoittaa mahdollisuuksianne miettiessänne, mistä Läsäkoskelta itsenne ensi kesänä löydätte.
Pietari
Etäisyys Otaniemestä: ~ 400 km. GoogleMapsin mukaan esimerkiksi Vaasa on kauempana. Lisäksi kätevä Allegro-junayhteys vie Helsingistä Pietariin varsin nopeasti ja kivuttomasti. Yksi piste Läsäkoski-indeksiin.
Vapaa-aika: Maaginen kulttuuritarjonta ei hiljene kesäksikään tässä noin viiden miljoonan asukkaan kaupungissa. Esimerkiksi Pietarin Eremitaaši sai suun loksahtamaan auki tältäkin kyyniseltä ”urheilu on mielenkiintoista, vanhat rakennukset tylsiä” -ajatusmallilla varustetulta mieheltä.
Tämä kaupunki ei nuku koskaan, joten vapaa-ajanviettomahdollisuuksista Pietari saa Läsäkoski-indeksiin miinuspisteen.
Kommentit: Upea kaupunki, jossa viettäisi mielellään kesän jos toisenkin. Englannilla pärjää, mutta venäjän kielen alkeista tai edes kyrillisten aakkosten tuntemuksesta olisi ollut hyötyä. Suosittelen paikallisia ravintoloita länsimaisten ketjujen sijaan. Subway lienee varsin standardoitu muualla maailmassa, mutta ilmeisesti Venäjän vastaisten pakotteiden vuoksi Subwaynkaan lihat eivät Venäjälle pääse. Nautin siis Pietarissa ylivoimaisesti elämäni huonoimman subin: älkää toistako virhettäni.
Ympäristöasioiden hallinta: Päällisin puolin kaikki näytti olevan jokseenkin kunnossa. Pietarin ITMO-yliopistossa oli aiheeseen keskittyvä koulutusohjelma, joten asiasta kiinnostuneita osaajia löytyy varmasti myös työelämästä. Eniten ihmetystä herätti, kun suunniteltu vierailu paikalliselle jätteidenkäsittelylaitokselle peruuntui laitoksen ”force majeuren” vuoksi. Delegaatiomme ohjattiin sen sijaan tunnelmaltaan steriilille ja paikallista teollisuutta jokseenkin huonosti edustavalle Coca-cola tehtaalle. Huono tuuri, eikö vain?
Virallisten tahojen toimesta kaiken näytettiin olevan kunnossa, länsimaisella tasolla, mutta paikallisten ihmisten epäviralliset kertomukset antoivat asiasta hieman toisen kuvan. Erityisen paljon paikalliset opiskelijat valittelivat välinpitämätöntä yleisilmapiiriä ja joustamattomuudellaan edistystä tuovat aloitteet torppaavaa Venäjän ympäristölainsäädäntöä.
Asioiden todellinen laita jää siis hämärän peittoon. Yksi Läsäkoski-piste ympäristöosaamisen tarpeen suuresta todennäköisyydestä.
Läsäkoski-indeksi (0-7): Vapaa-ajanviettomahdollisuuksiltaan Pietari kauempana Läsäkoskesta kuin yksikään paikkakunta Suomessa. Silti sopivan pitkä etäisyys Otaniemestä ja uusi kriteeri, ympäristöasioiden hallinta, nostavat Pietarin Läsäkoski indeksin plussalle. Pisteet siis 1/7.
Veliky Novgorod
Etäisyys Otaniemestä: ~ 600 km. Veliky Novgorodin etäisyys Otaniemeen on todellisen Läsäkosken luokkaa. Kaksi pistettä Läsäkoski-indeksiin.
Vapaa-aika: Kaupungin historia on todella mielenkiintoinen. Toisen maailmansodan pommituksien jäljiltä kunnostettuihin rakennuksiin ja monumentteihin tutustuessa saisi kulumaan viikon, ehkä kaksi. Lokakuussa kaupunki vaikutti todella harmaalta ja synkältä. Kesällä kaupunki piristyy Venäjän sisäisen turismin myötä ja esimerkiksi kaupungin ytimessä Olhavanjoen rannalla sijaitseva valtava hiekkaranta olisi varmasti mukava hengailupaikka. Ei pisteitä Läsäkoski-indeksiin
Haastateltavan kommentit: Veliky Novgorod on kuin lähes kaikki Suomen kaupungit – kiva kesäkaupunki, mutta harmaana ja kylmänä lokakuun torstaina sitä on vaikea nähdä.
Ympäristöasioiden hallinta: “Environmental responsibility” ja “resource efficiency” taisivat olla Veliky Novgorodissa upouusia käsitteitä. Paikallisen yliopiston professorien luennot tältä aihealueelta käsittelivät mm. kaatopaikan rakentamista. Ei siis mitenkään erityisen hienon ja modernin kaatopaikan, vaan ihan vain kaatopaikan. Siis että heillä oli tämmöinen idea, että kaikkia roskia ei ehkä jatkossa kannattaisi heittää teiden reunoille ja metsään, vaan ne voisi koota yhteen paikkaan… Tällä otannalla Veliky Novgorodissa olisi siis rutkasti töitä osaaville diplomi-insinööreille. Tai insinööreille. Tai ihan vaan vaikka suomalaisille lukiolaisille. Kaksi Läsäkoski-pistettä.
Läsäkoski-indeksi (0-7): Läsäkoski-indeksin suhteen jo pelkästään upean pitkä etäisyys Otaniemeen nostaa Veliky Novgorodin läsäkoskemmaksi Läsäkoskeksi kuin Pietari. Ympäristöasioiden hallinnan karmaiseva tila nostaa Veliky Novgorodin kokonaispisteet neljään. Pisteet siis 4/7.