Sana joulu tulee talvipäivänseisauksen juhlan muinaisgermaanisesta nimestä (yule). Keskitalven juhlaa vietettiin jo rautakaudella, ennen kuin kristinuskolla oli merkittävää jalansijaa leveysasteillamme. Christmas on sanana nuorempi. Se tulee sanoista Cristes Maesse. Joulu on mielestäni kauniimpi nimi. Noël, jota käytetään monissa maissa joulun synonyymina, taas tulee sanoista natalis (dies), syntymäpäivä. Vaikka Noëlissa on vivahteita joulusta, sen etymologia on siis eri.
Joulua vietetään eri lailla eri maissa, vaikkakin Hollywood on tahtomattaan tai kaupallisten aikomusten takia pyrkinyt yhtenäistämään joitakin perinteitä. Suomalaista joulupukkia ei Disney kuitenkaan ole saanut mahtumaan savupiipusta alas. Myös Markus ”Markus-setä” Raution vastaisku globalisaatiolle oli upea, kun hän kaksikymmentäluvulla sivisti maailmaa kertomalla, että joulupukki asuu Korvatunturilla.
Joulun tilkkutäkkialkuperästä huolimatta voidaan sanoa, että tietyt arvot ovat osa tätä juhlakautta ihan maailmanlaajuisesti. Jos Korvatunturilla pidettäisiin arvojen kirkastus -työpaja, voisivat tontut ehkä luetella rauhoittumisen, perheen, hyvän ruuan ja perinteiden keskeisiksi arvoikseen.
Joulun pyhät ovat myös merkki vuoden päättymisestä. Tämä vuosi on sisältänyt paljon surua ja vastoinkäymisiä monille ihmisille. Tunteet ovat hyvin ristiriitaisia, koska Chemigatelle tämä on ollut hyvä vuosi. En puhu nyt pelkästään taloudellisista tunnusluvuista, vaikka nekin antavat syytä tyytyväisyyteen. Muutakin mukavaa on tapahtunut. Työtyytyväisyyskysely osoitti, että useimmat työntekijät pitävät Chemigatea hyvänä paikkana työskennellä. EcoVadis arvioi toimintaamme ja antoi tunnustusta Chemigaten vastuullisuudesta. Jopa asiakkaamme ovat palkinneet meitä lisäkaupoilla. Kaikki tämä on vaatinut meiltä kaikilta paljon työtä ja jonkin verran uhrauksia.
Palkitkaamme siis itsemme hetken rauhoittumisella. Kukin tyylillään, omia perinteitään kunnioittaen.
Hyvää joulua!
-Tom